Keilhacker Lichaamswerk
Praktijk voor Mindfulness, Psychomotorische Therapie (PMT) en Compassietraining

Wat is mindfulness?

"Mindfulness" betekent dat je bewust het moment zelf ervaart, zoals het is: zonder te oordelen, op een vriendelijke, milde manier. Mindfulness is mijn passie sinds ik een paar jaar geleden zelf de training MBSR ("Mindfulness based stress reduction") volgde. Jon Kabat-Zinn heeft deze training in de jaren 70 aan de University of Massachusets ontwikkeld, voor mensen met lichamelijke en emotionele stress. Later werden elementen uit de cognitieve therapie in deze training geïntegreerd, en er ontstond MBCT ("mindfulness based cognitieve therapy"). Deze laatste training is vooral geschikt voor mensen die al depressief waren. Je oefent dan om  negatieve gedachtes op te merken en er meer afstand van te nemen. In mijn praktijk geef ik een training waarin beide methodes zijn geïntegreerd (MBSR/MBCT).

Door bewust te zijn van het moment, zonder te oordelen ervaar je jezelf op een nieuwe manier: alsof je voor het eerst kijkt of voelt, open en nieuwsgierig. In ons dagelijks leven doen we de meeste dingen op de automatische piloot. Op die manier reageren we niet bewust, maar volgens oude patronen die er vaak niet toe leiden dat we ons beter voelen. In MBSR/MBCT leren we op te merken als we weer in zo'n patroon verzeild raken. Vervolgens kunnen we bewust een keuze maken hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen.

Mindfulness Training MBSR/MBCT:  Deze training duurt ca 10 weken. Je komt iedere week voor een sessie van 2,5 uur. Daartussen doe je huiswerk (dagelijks 1 uur!). Je krijgt CD's van mij waarop ik de oefeningen ingesproken heb, die we in de training doen. Thuis oefen je dus met deze CD's. Verder krijg je ook nog andere huiswerkopdrachten, bijv. het met aandacht doen van een dagelijkse bezigheid. Het dagelijks doen van je huiswerk is een belangrijke basis voor het succes van de training! We besteden er daarom veel aandacht aan.

Voor wie? Deze training is geschikt voor mensen met stress, spanningsklachten, slaapproblemen, mensen met depressieve stemmingen, of als je stress hebt door ziekte.

Mindfulness Individueel:  Je kunt ook individuele mindfulness sessies volgen. Je komt dan bijvoorbeeld ca 6 weken lang iedere week voor een sessie van 1 uur. Je krijgt een CD met ingesproken oefeningen. De oefeningen duren ca 15 minuten. Ook hier is huiswerk vereist (ca 20 min/dag). Mindfulness Individueel kan een opstap zijn voor de Mindfulness Training, maar kan ook los worden gevolgd. Omdat de duur van de oefeningen (en van de sessies zelf) korter is, is deze training geschikt voor mensen, die de aandacht (nog) niet zo lang vast kunnen houden.
Het aantal van de sessies kan hier ook worden aangepast aan jouw individuele behoeftes.

Stilte Bijeenkomsten:  (ca 1x per maand) Als je een mindfulness training hebt gevolgd, vind je het misschien fijn om in bepaalde afstanden het geleerde weer op te frissen in een kleine groep. Daarvoor bied ik stilte bijeenkomsten van 2 uur aan. Kijk onder "praktische Info" voor data en tijden. 

Meditatiegroep (wekelijks): Iedere week op een vast tijdstip in een kleine groep mediteren? Deze groep (1.5 uur) kan helpen, om in het oefenritme te blijven, als je al een mindfulness training gevolgd hebt. Maar je kunt je ook aanmelden, als je kennis wilt maken met het mediteren. We doen zitmeditatie, loopmeditatie, mindfulness Yoga en de bodyscan. De aandacht voor de adem is altijd een verbindend element. Je meldt je aan voor een blok van ca 5-7 sessies. Kijk onder "praktische Info" voor data en tijden.